«اینترنت زغالی» در روزهای بنزینی

احسان محمدی- اینترنت قطع نیست اما قطع است. عملاً دسترسی به سایتهای خارج از ایران محدود شده، حتی گوگل هم باز نمیشود. شبکههای پیامرسان هم زمستان نیامده به خواب زمستانی رفتهاند. این یک تصمیم امنیتی در روزهایی است که بیش از صد شهر ایران را رشتهای از اعتراضات در بر گرفته است.
بعد از انتخابات 88 این نخستینبار است که چند روز اینترنت نداریم. در آن روزها البته مدتی حتی امکان ارسال پیامک هم مقدور نبود که البته الان میسر است. در حال حاضر سایتهای داخلی در دسترس هستند، بانکها و ادارات خدمات ارائه میدهند و اینترنت قطع نیست اما قطع است. ما در یک اینترنت ملی شناوریم. تجربهای تازه.
برای بسیاری از ما که به واسطه شبکههای اجتماعی در جریان اخبار و احوال مردم قرار میگرفتیم، بازخوردها را میدیدیم، سوژه پیدا میکردیم، مینوشتیم، نیش و نوش نصیبمان میشد و ... روزهای آسانی نیست. گوشیهای همراه انگار از رونق افتادهاند. گاه گاهی نگاهی میکنیم به پیامکها اما خبری نیست. جز لیست خریدی یا پیامک خُردی که خوبی؟ سلامتی؟ در امنیت و آرامشی؟
این یک تصمیم امنیتی است و امنیت گرچه آسان از دست میرود اما نمیتوان آن را آسان برگرداند. احساس امنیت از خود امنیت مهمتر است. این روزها میگویند تعداد معترضان در کل کشور کمتر از صد هزار نفر بودهاند، پس جای نگرانی نیست. به ویژه اینکه تعدادی از آنها اوباش هستند و مردم از آنها کناره میگیرند و ماموران امنیتی هم قاطعانه به وظایفشان عمل میکنند و این شهرآشوبیها هم به پایان میرسد. پایان کسانی که خیابانها را پر سنگ و دود، تنها را مجروح و دلها را افسرده و خشمگین میخواهند.
در اینکه پس از این پایان، مردمی که به حق گله دارند و معترض هستند هم متقاعد میشوند اما تردید دارم و امید که زمان نشان بدهد اشتباه میکردم. اشتباه می کردم که «بهانه» این اعتراضات اگرچه «بنزین» است اما ریشهاش مشکلات انباشته و احساس تبعیض است و البته فقدان نهادهای مدنی و تشکل هایی که اگر باشند و اگر به رسمیت شناخته شوند پیش تر کاری می کنند تا «کف خیابان» بلاموضوع شود.
اما دنیای بدون اینترنت چطور است؟
وقتی تلگرام را فیلتر کردند گزارشی از تلویزیون منتشر شد که کسانی میگفتند خیلی حالشان بهتر است و فرصت کردهاند به دید و بازدید بروند و اصلاً پوستشان هم بهتر شده! در این چند روز من که بخش بزرگی از زندگیام وابسته به اینترنت بود، با کمک اینترنت کار رسانهای میکردم، در دانشگاه بدون اینترنت عملاً فلج بودم، روی شبکههای اجتماعی کار مطالعاتی و پژوهشی میکردم و ... حالا فرصت کردهام بیشتر دخترم را ببینم، به همسرم در تهیه شور کمک میکنم، کدو پوست کندم و حتی یاد گرفتم چطور میشود فیلهمرغ را با روغن کمتری پخت و چکار باید کرد که ادویه به خورد گوشت برود ... بهرحال در پس هر مصیبتی، گشایشی هم هست!
قطع اینترنت یک تصمیم امنیتی است و فراتر از اراده ما به عنوان اهل رسانه. اما در چنین فضایی تلویزیونهای ماهوارهای کار خودشان را میکنند، بدون هیچ مسئولیتی گاهی تحلیلهای فضایی ارائه میدهند و شایعات دهان به دهان با اغراق میچرخند و دست ما برای بررسی فضا کوتاه است. برای شناخت اتفاقات پیرامون چارهای نداریم جز اینکه به خیابان برویم اما ریسکاش بالاست. اگر گرفتار شویم، ثابت کردن اینکه روزنامهنگاری در خدمت بیگانگان نبودهایم و هدفمان این نبوده که به اوباش کمک کنیم سخت است. خیلی سخت.
چارهای نیست جز اینکه به شنیدهها اکتفا کنیم یا لابهلای اخبار منتشر شده از سوی نهادهای رسمی در خبرگزاریهای رسمی دنبال نشانهای بگردیم یا گزارشهای تلویزیون را ببینیم. کار روزنامهنگار و تحلیلگر تکرار چیزی نیست که دیگران میگویند، این کار روابط عمومیهاست. ما لازم است همه ابعاد ماجرا را ببینیم و اینترنت و شبکههای اجتماعی آینه بازتابدهنده جامعه بودند. تریبون مردم بیرسانه.
در چنین فضایی نمیشود تحلیل نوشت، نمیشود زوایای تازهای پیدا کرد. مردم گلهمندند و اطلاعات میخواهند، اما چطور؟ از کجا؟ دست ما کوتاه است. ارتباطمان محدود شده و فعلاً دل سپردهایم به موج. اینکه به کدام سو میرویم. ما روی عرشه نیستیم، دورتر را نمیبینیم. کنار شما هستیم. همانقدر میبینیم و میدانیم که شما میبینید و میدانید و تنها کاری از دست مان بر میآید این است که دعا کنیم خدا این سرزمین را از شر تفرقه، آشوب و برادرکشی در امان بدارد.
در این فضا البته شنیدن این سخنان از وزیر ارتباطات قابل توجه است: «داخلی شدن اینترنت، صحت ندارد. اینترنت داخلی معنی ندارد. بلکه یک عبارت کاریکاتور شده و بسیار غلط است. ما موضوعی به نام اینترنت ملی نداریم.»
پس، می توانیم امیدوار باشیم به موقت بودن این قطعی. ما محکوم به امیدواری هستیم...
منبع : عصر ایران
اخبار مرتبط
دیدگاه 55
بیشتر
شاخصِ واقعی پیشرفت چیست؟
(GDP) اندازه گیری نخواهد کرد. به جای آن، شاخص واقعی پیشرفت (GPI) یا Genuine Progress Index را مبنا قرار خواهد داد. این تصمیم دولت زلاندنو با توجه به تحولات بین المللی اتخاذ شده است. طی سه دهه ی اخیر ورود چین، هند و برزیل به فرایندهای تولید و خدمات، اقتصاد کشورهای غربی را دچار بحران های جدی کرده است.
اخبار ویدئویی
بیشترتبلیغات متنی
خبرها
بیشتر- هشدار پلیس فتا: مواظب کلاهبرداری با ترفند دریافت رمز دوم یکبار مصرف باشید
- پلیس تهران ۴۰ میلیارد تومان را به صاحبش بازگرداند
- آمریکا تحریم های جدید علیه ایران اعمال کرد
- توییت نماینده تهران: به رئیس صداوسیما پیام دادم، ما اصلاحطلبان را ممنوعالتصویر کند!
- شکایت از رئیس سازمان محیط زیست به دنبال صدور مجوز پرورش ماهی تیلاپیا
- چاپ تازه «پیر پرنیاناندیش» در راه است
- یک شوخی دوستانه به قیمت یک میلیارد و ۶۶ میلیون تومان تمام شد
- بهترین روش برای درمان کمردرد حاد
- سهم روسای بانک مرکزی از میزان تزریق ارز به بازار
- موزه بنزین
- وانتیهای میوه فروش
- باران پاییزی در کیش
- سلبریتیها بر در و دیوار شهر
- مرتضی گرد، فرزند ناخوانده تهران
- رهبران زن در جهان
- حاشیه و متن تشییع پیکر تورج شعبانخانی آهنگساز و خواننده پاپ
- اشکالات بودجه ۹۹
- مساله اصلی کشور گم شده است!
- واعظی: قالیباف نه جوان است و نه عملکرد آنچنانی دارد
- قتل عجیب دختر جوان در کوی اندرزگو
- قاضی زاده هاشمی: در ماهشهر تعداد زیادی از افراد کشته شدهاند
- نقش رئیس سازمان سینمایی در توقیف یک فیلم
- رونمایی از اثر جدید «بنکسی» با موضوع بیخانمانها
- فساد و تزلزل در نظام اقتصادی
- پیشبینی سه شبکه اجتماعی در سال ۲۰۲۰
خبرهای دیگر
- هشدار پلیس فتا: مواظب کلاهبرداری با ترفند دریافت رمز دوم یکبار مصرف باشید
- پلیس تهران ۴۰ میلیارد تومان را به صاحبش بازگرداند
- چاپ تازه «پیر پرنیاناندیش» در راه است
- سهم روسای بانک مرکزی از میزان تزریق ارز به بازار
- سلبریتیها بر در و دیوار شهر
- مرتضی گرد، فرزند ناخوانده تهران
- اشکالات بودجه ۹۹
- مساله اصلی کشور گم شده است!
- قاضی زاده هاشمی: در ماهشهر تعداد زیادی از افراد کشته شدهاند
- نقش رئیس سازمان سینمایی در توقیف یک فیلم
- فساد و تزلزل در نظام اقتصادی
- پیشبینی سه شبکه اجتماعی در سال ۲۰۲۰
- اکرام هفتصد ساله
- خطر اتلاف سرمایههای ملی با دوگانه سوزی خودرو
- پيش بينی سونامی در دريای خزر
- چالش و کمبودهای حملو نقل همگانی در کلانشهر تهران چیست؟
- قیمت واقعی دلار ٩-٨/٥هزار تومان
- صدمه به اعتماد اجتماعی
- بازار خودرو قفل شد
- حفاظت از آخرین یوزها بدون دوربین
- ۶۰ درصد ایرانیهای بالای ۱۸ سال اضافه وزن دارند
- تهرانیها میتوانند موقع ترافیک از راههای اضطراری استفاده کنند
- جزییات اختلاف جهانگیری و روحانی بر سر اجرای طرح سهمیه بندی بنزین
- فرمانده سپاه: میخواهیم زبان عوامل نفوذ دشمن را پلمب کنیم
نظرات
دیدگاههای شما پس از تایید ناظر منتشر میشود.
متون غیرفارسی و پیامهای حاوی توهین، تهمت یا افترا تایید نخواهد شد.
حیفم اومد کامنت نزارم
هرچند حرفایی که زدین بیشترش .... بود
ولی این اخریه خیلی خوشم اومد (ما محکوم به امید واری هستیم) دمت گرم