سندروم یخچال

البته این اصطلاح کاملاً ساختگی است و در علم روانشناسی یا رفتارشناسی تعریفی برای آن ارایه نشده است اما ماهیت و شاخصهای این رفتار قاعدتاً به انحاء و اشکال دیگری مورد توجه و مطالعه قرار گرفتهاند که به عنوان نمونه در علومی مانند روانشناسی تغذیه از آن به ریزهخواری یاد میکنند که یکی از عوامل جدی و مضر چاقی محسوب میشود.
این سندروم در شرایط فشار عصبی، استرس، اضطراب، انتظار و... فرد را تحریک به باز کردن مدام یخچال میکند، در حالی که نه تشنه است، نه گرسنه و نه اصلاً میداند که چه میخواهد و اساساً بدن او چه چیزی نیاز دارد ولی در هرصورت چیزی را برای خوردن و ارضا سندروم تحریک شده برمیدارد.
به اعتقاد من آنچه امروزه نیز در رفتار عمومی ما در شبکهها و پیام رسانهای اجتماعی مشهود و پیداست چیزی شبیه همین سندروم یخچال است.
مروری کوتاه بر رفتارهای عموم شهروندان در رسانههایی همچون تلگرام یا اینستاگرام از تشابه جدی آنها با رفتارهای مشاهده شده در سندروم یخچال حکایت دارد، وقتی در محیطهای خانوادگی، دوستانه، کاری و یا حتی عمومی مثل تاکسی و اتوبوس هستید، می توانید این عادت مراجعه غیرضروری و بی هدف به موبایل و چک کردن تلگرام یا اینستاگرام را توسط اطرافیانتان ببینید. در بسیاری از موارد این افراد اساساً منتظر پیام خاص و مهمی نیستند و صرفاً از روی عادت و مطابق با رفتار نهادینه شده در سندروم یخچال به حساب کاربری خود سر میزنند.
در واقع ورود شبکههای اجتماعی به الگوی مصرف رسانهای مردم از خلق یک نیاز کاذب خبر میدهد که صرفاً به بهانه دسترسی سریعتر، یک رفتار ناصحیح (به دلیل تکرر بیدلیل و غیرضروری) را در ما نهادینه کرده است چراکه تا پیش از این نیز هر کسی با ما کاری داشت از طریق نشانی ایمیل یا ارسال پیامکی آن را با ما در میان میگذاشت و ما نیز سر فرصت و بر حسب اولویت و ضرورت به آن میپرداختیم، اما اکنون سر فرصت به در لحظه چک کردن و حسب ضرورت و اولویت، به همه چیز را چک کردن تبدیل شده است.
خوب اگر بخواهم تا اینجا نتیجهگیری کرده باشم باید بگویم که تکرر مراجعه به هر یک از شبکهها و رسانههای اجتماعی که طبیعتاً مبنای کاربرد آنها نه ضرورت، که یک نیاز کاذب است در قالب سندروم یخچال میگنجد و طبیعتاً استفاده مکرر از محتویات شبکههای اجتماعی در مراجعات متعدد، حکم همان ریزهخواری در علم تغذیه را دارد و کمترین نتیجه آن تورم و چاقی مفرط در ذهن و اندیشه و اعصاب کاربران خواهد بود و آثار مخرب فراوان دیگری مانند افزایش نگرانی و استرس به دلیل تعدد و طبقهبندی نبودن اخبار و اطلاعات دریافت شده، از بین رفتن زمان، کم تحرکی، دوری از دنیای واقعی و جمع دوستان و خانواده و... نیز به همراه دارد که به سادگی قابل تحلیل و تشخیص است.
اما قاعدتاً چاره این سندروم، پرهیز یا به عبارت بهتر گریز و حذف ماهیت وجودی این ابزارها از زندگی نیست. به بیان سادهتر همانطور که ما هیچوقت یک فناوری مانند یخچال را از زندگی حذف نمیکنیم نمیتوانیم فناوریهای جدید را انکار و حذف کنیم. در سندروم یخچال بهترین شیوه تبعیت از رژیم غذایی مناسب برای سیری فیزیکی و روانی ذهن است و در سندروم رسانه نیز تدوین یک رژیم رسانهای مناسب برای بهرهمندی هدفمند و طبقهبندی شده از رسانهها و محتوای موجود در آنهاست.
به عنوان مثال همانطور که متخصصان علم تغذیه توصیه می کنند در شبانه روز 5 وعده غذایی کم حجم و متنوع از انواع مواد غذایی که به مرور در طول روز تا شب از حجم هر یک از وعده ها کاسته میشود میتوان در حوزه کاربری رسانه نیز این توصیه را کرد که ضمن گزینش یک سبد رسانهای متنوع مشتمل بر کتاب، فیلم، روزنامه، ارتباط چهره به چهره، شبکههای اجتماعی و... در صورت عضویت در شبکههای اجتماعی نیز حداکثر در 3 تا 5 کانال یا گروه که محتوای آن به هدفی در زندگی شما گره میخورد عضو شوید.
بدیهی است که محتوای مندرج در شبکههای اجتماعی به دو دلیل سو هاضمه رسانهای ایجاد میکند، یکی اینکه غالب مطالب شبکههای اجتماعی فاقد عمق و غنای مبتنی بر اندیشه و ضرورت هستند و دیگر اینکه عضویت در چندین گروه و کانال و پیج به دلیل عدم تولید محتوا ما را پس از مدتی در ورطه مطالعه مطالب تکراری با خوانشها و ویرایشهای مختلف خواهد انداخت و طبیعتاً به این دو دلیل استفاده از شبکههای اجتماعی به هیچ وجه به عنوان جایگزینی برای سایر رسانهها در سبد مصرف رسانهای توصیه نمیشوند.
نویسنده: فرنود حسنی
اخبار مرتبط
دیدگاه 55
بیشتراخبار ویدئویی
بیشتر
ویدیو: ماجرای جشن جنجالی برج سلمان که بازداشت برخی مسئولان اداره ارشاد مشهد را رقم زد
ماجرای جشن جنجالی برج سلمان که بازداشت برخی مسئولان اداره ارشاد مشهد را رقم زد دادستانی: بازداشت معاون مدیر کل و رییس اداره ارشاد مشهد به دلیل «جریحه دار کردن عفت عمومی و عدم رعایت قوانین» / نماینده مشهد: می خواهند مشهد را تبدیل به شهری توریستی کنند
تبلیغات متنی
خبرها
بیشتر- آخرین آمار فروش فیلمهای سینمایی روی پرده
- توزیع ۱۰ هزار کیسه پارچه ای در نماز جمعه این هفته تبریز
- فارس:برخورد گشت ارشاد با دختر بدحجاب،از پیش برنامه ریزی شده بود!
- تفاوت واحد پول مجازی، دیجیتال و رمزنگاریشده چیست؟
- اقتصاد بسته به فساد میانجامد
- ساخت عینکی برای کند کردن روند نزدیکبینی در کودکان
- خودداری ناتالی پورتمن از سفر به اسرائیل برای دریافت جایزه یک میلیون دلاری
- پسرملکه انگلیس جانشین وی شد
- پ حادثه برای نماینده مرند و جلفا در حین سوارکاری
- تصاویری دیدنی از بازار «اراک»
- رقابتهای انتخابی تیم ملی کشتی فرنگی
- نیمی از معادن کوچک تعطیل می شوند
- ماه به شبنشینی زمین میآید
- رازهای بازیگری به روایت رضا کیانیان
- مسابقه تسلیحاتی ترامپ در جهان
- گرایش بازارهای بین المللی به سمت فرش های نفیس ایرانی
- جان بولتون: ترامپ به احتمال زیاد از برجام خارج می شود
- استخدام بهترین رهبران برای تیم با سه سوال
- طرح جاهطلبانه هایپرلوپ عربستان سعودی برای بهبود کیفیت حملونقل
- محمود صادقی: عارف پاشنه ورکشیده نیست
- روغن سوخته یک محله را به هم ریخت
- روزهای دستنیافتی: راهکاری برای افزایش بهرهوری در کار
- طرحهای تشویقی آمریکا برای عربستان در ازای اعزام نیرو به سوریه
- تغییرات آرسن ونگر پس از ۲۲ سال حضور در آرسنال
- جهانبخش: سربازان ایران از مردم یک چیز میخواهند؛ انرژی مثبت و حمایت
برگزیدههای مخاطبان
- ۱۷ عادت گفتاری افراد خیلی دوست داشتنی
- ١٠ ارديبهشت، روز ملي خليج فارس گرامي باد
- ویدیو : نجات شگفت انگیز راننده کامیون بعد از منحرف شدن
- ویدیو : راهكار مهندس غرضى براى حل مشكلات اقتصادى ايران
- ویدیو : سرقت ناکام از کانتینر در حال حرکت
- ویدیو : ادبیات سردار گاز انبری در نخستین مناظره انتخابات
- ویدیو : همیشه سبقت گرفتن زرنگی کردن نیست
- ویدیو : لحظه وحشتناک تصادف دو کامیون در جاده لغزنده
- ترسیم آینده بازار جهانی نفت
- ویدیو : آزمایش موسیقی زیر آب توسط هنرمندان دانمارکی
- راه اندازی کسب و کار موفق با چند روش ساده
- یک سمتگیری بحران زده
- تکنولوژیهایی که 10 سال قبل نبودند
- غرضی: احمدینژاد فکر میکند جمهوری اسلامی از بین رفته است
- آیا شروع هر کسبوکاری به معنی کارآفرینی است؟
- موزه قاجار تبریز
- مهارت های زندگی از نگاه سازمان جهانی بهداشت
- يك تحريف گر نامزد اصلی پست ریاست سازمان یونسکو
- 100 مسئله ی ایران
- چگونه استعدادهای برتر را برای کسب و کار خود استخدام کنیم
- چند نکته درباب داستان "معتضد" و صدف طاهریان
- مزایده دختر زیبای عراقی در عربستان
- دختری که در اینستاگرام انقلاب کرد
- ویدیو : تنبیه راننده بی فرهنگ به سبک یک گردشگر خشمگین
نظرات
دیدگاههای شما پس از تایید ناظر منتشر میشود.
متون غیرفارسی و پیامهای حاوی توهین، تهمت یا افترا تایید نخواهد شد.